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LEGAL ETHICS OPINION 1826 POTENTIAL CONFLICTS FOR 

ATTORNEY/MEDIATOR WHEN CLIENT 
MOVES FROM MEDIATION TO LEGAL 
REPRESENTATION WITH FIRM OF 
ATTORNEY/MEDIATOR 

 
   You have presented a hypothetical in which two attorneys are in a law firm (“Law 
Firm”).    They are the only partners in the Law Firm.  Simultaneously, they serve as 
mediators for a mediation firm (“Mediation Firm”), whose other mediators include both 
attorneys and non-attorney mediators.  These two attorney/mediators are independent 
contractors of the Mediation Firm.  One of them also serves as the director of that 
Mediation Firm.  All of the mediators refer clients to the two lawyers for legal 
representation in the same matters as the mediations.   
 
   With regard to that hypothetical scenario, you have asked the following questions: 
 
   1) May the attorney who is director of the Mediation Firm represent clients who 
appeared before other mediators in the Mediation Firm?  If this is a conflict of interest, 
would disclosure to the clients of the attorney’s role with the Mediation Firm cure that 
conflict? 

   2)  May the attorney who is not the director of the Mediation Firm represent clients 
who appeared before other mediators in the Mediation Firm?  If this is a conflict, would 
disclosure to the clients of the attorney’s work for the Mediation Firm cure that conflict?  
Would a “firewall” be needed between the two attorneys1? 

   The Rules of Professional Conduct pertinent to your inquiry are:   

   Rule 1.7 which states:  
 

    (a) Except as provided in paragraph (b), a lawyer shall not represent a 
client if the representation involves a concurrent conflict of interest. A 
concurrent conflict of interest exists if: 
 
    (1) the representation of one client will be directly adverse to another 
client; or 
 
    (2) there is significant risk that the representation of one or more clients 
will be materially limited by the lawyer's responsibilities to another client, 
a former client or a third person or by a personal interest of the lawyer. 
 

                                                 
1 This opinion request asks about a “firewall.”  That concept is also commonly referred to with the alternate 
terms, “screen,”  “ethical screen,” and “Chinese wall.”  Throughout the discussion in this opinion, the 
Committee uses the term “screen” as that term appears in the Rules of Professional Conduct.  See, e.g., 
Rules 1.11 and 1.12. 
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    (b) Notwithstanding the existence of a concurrent conflict of interest 
under paragraph(a), a lawyer may represent a client if each affected client 
consents after consultation, and: 
 
    (1) the lawyer reasonably believes that the lawyer will be able to 
provide competent and diligent representation to each affected client; 
 
    (2) the representation is not prohibited by law; 
 
    (3) the representation does not involve the assertion of a claim by one 
client against another client represented by the lawyer in the same 
litigation or other proceeding before a tribunal; and 
 
    (4) the consent from the client is memorialized in writing. 

   Rule 1.10(a) which states that when lawyers are associated in a firm, none of them shall 
knowingly represent a client when any one of them practicing alone would be prohibited 
from doing so by Rules 1.6, 1.7, 1.9 or 2.10 (e). 

   Rule 2.10(e) which prohibits an attorney who has served as a third party neutral2 from 
representing “any party to the dispute . . . in any legal proceeding related to the subject of 
the dispute resolution proceeding.” 

   Also critical to your inquiry are Virginia Code §§ 8.01-581.22 and -581.24 which 
impose certain standards and duties when a person serves as a mediator, including the 
duty to maintain the confidentiality of materials and communications relating to the 
controversy being mediated.  Fundamental to your inquiry is whether confidential 
information learned by a mediator in the Mediation Firm may be imputed to other 
employees in that firm, including the attorney/mediators, thereby creating a possible 
conflict of interest when a referral is made to the Law Firm. 

   Under Rules 2.10 (e) and 1.10 (a), any mediation performed by one of the attorneys in 
the Law Firm for the Mediation Firm creates a conflict of interest in representing either 
mediation party in that same dispute for each of the two attorneys in the Law Firm. As to 
the mediating lawyer, there is no cure for such a conflict.  Where the attorney/mediator 
herself served as a mediator in the particular matter, Rule 2.10(e) is the source of a 
conflict of interest for subsequent representation of either mediation party.  Rule 2.10(e) 
does not provide a curative provision, such as consent, and a “screen” is not recognized 
as an appropriate means to cure a conflict under any circumstances except those 
described under Rule 1.11.3  Further, Rule 1.10 (a) imputes a conflict of interest under 
Rule 2.10 (e) to any other attorney associated in the firm.4  

                                                 
2   Rule 2.11 (a) defines a “mediator” as a “third party neutral.” 
3   In some situations, while not a “cure” for a conflict, a “screen” may induce the parties to consent and 
waive a conflict.  However, unlike other conflicts rules, Rule 2.10 does not provide for the waiver of a 
conflict under Rule 2.10 (e) with the consent of the parties in the mediation.  The Committee notes that 
Rule 2.10 (d) allows the parties to consent to a conflict under that rule, but no such provision is made for a 
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   In contrast, where the attorney’s law partner’s service as mediator is the source of a 
conflict for subsequent representation of the mediation parties, the first attorney’s conflict 
is triggered by Rule 1.10(a)’s imputation language.  Rule 1.10, unlike Rule 2.10, does 
provide a curative provision.  Rule 1.10(c) provides that any conflict disqualification 
triggered by Rule 1.10, “may be waived by the affected client under the conditions stated 
in Rule 1.7.” Rule 1.7(b) allows waiver of a conflict of interest where the enumerated are 
met.  
 
   To reiterate, under Rule 2.10(e), together with Rule 1.10(a), any mediation directly 
done by one attorney of the Law Firm for the Mediation Firm creates a conflict of interest 
in representing either mediation party in that same dispute for all of the attorneys in the 
Law Firm.  For the mediating lawyer, this conflict cannot be cured by client consent; 
however, as to the non-mediating lawyer, the imputed conflict may be cured with the 
consent of the affected clients.   
 
   The foregoing analysis has only addressed successive representation where either of the 
two lawyers in the Law Firm has been a mediator.  What about those cases referred by 
the other mediators in the Mediation Firm to lawyers in the Law Firm?  Do those referrals 
trigger conflicts of interest for these two attorneys?  When other mediators (lawyer or 
nonlawyer) refer their mediation clients to these two attorneys, those mediators are not 
members of the lawyers’ “firm”5 for purposes of Rule 1.10(a)’s imputation; nor would 
either attorney have mediated the dispute herself as contemplated by the prohibition in 
Rule 2.10(e).  Thus, the sort of mediation conflict of interest outlined above is not 
triggered when mediators not in the Law Firm refer cases to these two lawyers. 
 
   Nevertheless, the two lawyers in accepting referrals from fellow mediators should 
analyze whether their “personal interest” of participation in this Mediation Firm may 
materially limit their representation of the clients, including whether there may be any 

                                                                                                                                                 
conflict under Rule 2.10 (e).  Therefore, the Committee believes that the drafters of Rule 2.10(e) intended 
such a conflict to be not curable. 
4  In LEO 1759 (2002) the Committee addressed a conflict problem under Rule 2.10 (e).  That opinion held 
that Rule 2.10 (e) prohibited an attorney who had mediated a dispute from subsequently representing either 
party to that mediation in a legal matter related to the subject matter of the mediation.  At the time LEO 
1759 was issued, conflicts under Rule 2.10 (e) were not among those that are imputed to the other lawyers 
in a law firm under Rule 1.10 (e).  Consequently, the Committee in LEO 1759 held that the conflict was 
personal only to the lawyer/mediator and not her partners and associates in the firm.  Since that time, 
however, Rule 1.10 was amended to include conflicts under Rule 2.10 (e) and therefore those conflicts are 
now imputed to the other lawyers associated with the mediating lawyer. The conclusion in LEO 1759, that 
a mediation conflict pursuant to 2.10(e) is “personal to the attorney,” is no longer the proper interpretation 
of the pertinent rules.  Accordingly, any conflict either of the two attorneys in the present scenario may 
have from their mediation work under Rule 2.10(e) is imputed to the other attorney.  If one of these 
attorneys refers her mediation clients to her partner for legal representation in the underlying dispute, that 
attorney receiving the referral and accepting the representation has a conflict of interest.   LEO 1759 is 
overruled, in part, by the subsequent amendment to Rule 1.10 which became effective January 1, 2004. 
5   The term “firm” as used in the Rules of Professional Conduct denotes a professional entity organized to 
deliver legal services.  The mediation firm is not “firm” as defined by the Rules of Professional Conduct.  
Imputed disqualification under Rule 1.10 (a) applies “while lawyers are associated in a firm.” 



Committee Opinion 
March 28, 2006 
 
duty owed the mediation parties.  See Rule 1.7(a).  Examples of things to consider would 
be the financial arrangement with the Mediation Firm, the nature of the relationship with 
fellow mediators (are they familiar with each other’s cases, do they advise each other 
regarding their mediation cases, etc.), language in any contract between the Mediation 
Firm and its customers, and any pertinent legal authority.  See, e.g., Va. Code §8.01-
581.22.   Presumably, the answer to such analysis may differ for the attorney who serves 
only as a contracting mediator and that attorney who also serves as the Mediation Firm’s 
director.  Whether or not these attorney/mediators have a personal interest creating a 
conflict of interest, pursuant to Rule 1.7, in any of these cases referred by fellow 
mediators cannot be determined with the limited facts provided in the hypothetical 
scenario.6 However, if such a conflict is present in any of these referred cases, it would 
impute from one firm attorney to the other due to the language of Rule 1.10(a), quoted 
above.   
 
   As discussed earlier, Rule 1.7 and Rule 1.10(a) allow for conflicts of interest to be 
“cured” under the requirements delineated in Rule 1.7(b).  That curative provision is 
available to these Rule 1.7 “personal interest” and/or “duty to a third person” conflicts if 
each requirement of Rule 1.7(b) can be met. 
 
   In sum, the direct answers to your questions are as follows: 
 
   1) May the attorney who is director of the Mediation Firm represent clients who 
appeared before other mediators in the Mediation Firm?  If this is a conflict of interest, 
would disclosure to the clients of the attorney’s role with the Mediation Firm cure that 
conflict? 

   The attorney/director can represent former customers of the Mediation Firm only where 
she either does not have a conflict of interest, or if she does, has properly cured it via 
Rule 1.7(b).  Disclosure to the clients of the attorney’s role with the Mediation Firm is 
one component of steps that would be needed to meet the requirements of Rule 1.7(b) in 
a particular matter. 

   2)  May the attorney who is not the director of the Mediation Firm represent clients 
who appeared before other mediators in the Mediation Firm?  If this is a conflict, would 
disclosure to the clients of the attorney’s work for the Mediation Firm cure that conflict?  
Would a “firewall” be needed between the two attorneys? 

   Similarly, this attorney can represent those clients, who are former mediation customers 
of fellow mediators, where she either has no conflict of interest, or if she does, where she 
properly can meet the requirements of Rule 1.7(b)’s curative provision.  Disclosure to the 
client of the attorney’s role with the Mediation Firm is a likely component of the needed 
steps to comply with Rule 1.7(b).  One appropriate strategy for obtaining client consent 
may be creation of a “screen” between the two lawyers regarding a case.  In addition, due 

                                                 
6For further guidance regarding the affect of particular financial arrangements on the ethical responsibilities 
of these attorneys, see the final three paragraphs of this opinion, which address issues not asked in this 
request but highlighted by the Committee as worthy of note.   
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care must be exercised to comply with the requirements of Virginia Code Section 8.01-
581.22 which makes all memoranda, work product and other material contained in the 
mediator’s case file confidential and not subject to disclosure.  Also protected are any 
communications made in the course of or in connection with the controversy being 
mediated.  This means that the two lawyers associated with the mediating company must 
ensure that adequate security measures are implemented to avoid the unauthorized access 
to or disclosure of information protected under the statute unless all the parties to the 
mediation have waived confidentiality.   
 
   Having addressed your specific questions, the Committee also cautions that, while not 
part of those questions, certain issues are suggested by the present scenario.  The 
Committee notes that the given facts lack detail as to the financial arrangements 
regarding this Mediation Firm.  Do either of those attorneys have ownership interests in 
the company?  This Committee has issued a number of opinions providing guidance for 
attorneys who own ancillary businesses.  See LEO 1819 (lobbying firm); LEO1754 
(attorney selling life insurance products); LEO 1658 (employment law firm/human 
resources consulting firm); LEO1647 (employee-owned title agency);  LEO1634  
(accounting firm); LEO 1368 (mediation/arbitration services); LEO 1345 (court 
reporting); LEO 1318 (consulting firm); LEO 1311 (insurance products); LEO 1254 (bail 
bonds); LEO 1198 (court reporting); LEO 1163 (accountant; tax preparation); LEO 1131 
(realty corporation); LEO 1083 (non-legal services subsidiary); LEO 1016 (billing 
services firm); LEO 187 (title insurance).  The Committee commends those opinions to 
you if in fact these attorneys are owners of the mediation company. 
 
   A second item of note regards referrals between the Mediation Firm and the Law Firm.  
The facts presented discuss referrals by mediators of clients to the Law Firm for legal 
services. Details are not provided as to whether such referrals are exclusive, i.e., whether 
mediators ever refer customers to any other Law Firms.  While it is not inappropriate per 
se for such referrals to occur, the attorneys must be mindful of the limitation imposed by 
Rule 7.3(d), which states as follows:   
 

A lawyer shall not compensate or give anything of value to a person or 
organization to recommend or secure employment by a client, or as a 
reward for having made a recommendation resulting in employment by 
a client, except that the lawyer may pay for public communications 
permitted by Rule 7.1and 7.2 and the usual and reasonable fees or dues 
charged by a lawyer referral service and any qualified legal services 
plan or contract of legal services insurance as authorized by law, 
provided that such communications of the service or plan are in 
accordance with the standards of this Rule or Rule 7.1 and 7.2, as 
appropriate. 
  

   The scenario lacks sufficient detail for the Committee to determine whether the 
arrangement complies with Rule 7.3(d); the Committee highlights the issue for your 
attention.   
 



Committee Opinion 
March 28, 2006 
 
   With regard to referrals, the scenario is silent as to whether the Law Firm makes 
referrals to the Mediation Firm.  Again, there is no per se prohibition against such 
referrals.  However, if these attorneys do refer clients to the Mediation Firm for which 
they work and which they may or may not own, the attorneys must be mindful of the 
potential conflict of interest regarding the attorneys’ business interest, which is governed 
by Rule 1.7, provided above.  
 
   To reiterate, the Committee lacks sufficient information to make determinations 
regarding these issues regarding ancillary businesses and referrals, but refers you to the 
pertinent authorities for guidance. 
 
   This opinion supersedes LEO 1759 only with respect to the imputation of conflicts 
arising under Rule 2.10(e).  This opinion is advisory only, based on the facts presented 
and not binding on any court or tribunal. 
 
 
    
 


